• Post author:
  • Post category:SEO
Čas branja: 14 minut

Torej kako optimizirati spletno stran za hitrejše delovanje je vprašanje, ki si ga marsikateri podjetnik ali lastnik spletne strani zastavlja. Tudi marsikateri spletni oblikovalec, ki je šele začel, si zastavlja to vprašanje. Kaj je optmizacija, kako se je lotiti in katera orodja ali vtičniki nam lahko pomagajo? Osredotočil se bom na WordPress platformo, vendar podal tudi nekatera orodja, ki lahko pomagajo pri optimizaciji spetne strani, ki ni bazirana na WordPress-u.

Tukaj ne bomo govorili o SEO optmizaciji. V tem članku bo govora o optmizaciji kode, slik in kako ustvariti čimbolj prijazno spletno stran za iskalnike, ki se bo hitro odprla in tako izboljšala uporabniško izkušnjo vašega obiskovalca.


Kako optimizirati spletno stran in kako vemo, kaj moramo optimizirati za boljše delovanje spletne strani?

Najprej moram povedati, da v osnovi, takoj vemo, da je potrebno optimizacijo narediti za HTML, CSS in JavaScript. Slike nisem vključil zgoraj, saj ni nujno, da jih je potrebno optimizirati za splet, vendar ponavadi, so predmet optimizacije. Z njihovim optimiziranjem, lahko dosežemo manjšo velikost spletne strani in s tem hitrejše odpiranje spletnega mesta. Kar pa hkrati pomeni boljšo uporabniško izkušnjo.


Optimizacija HTML, CSS in JavaScript kode

HTML koda je je glavna koda, ki drži skupaj vašo strani in v osnovi, če bi odvzeli CSS, tudi še vedno omogoča branje vaše strani. Hkrati pa je HTML tudi lahko poln presledkov in praznih vrstic, ki povečujejo velikost datoteke. Vse to pa zmanjšuje hitrost odpiranja vaše spletne strani in s tem slabša uporabniško izkušnjo za vaše obiskovalce.

Nadalje CSS (Cascading Style Sheet) je tista koda, ki v osnovi skrbi za izgled vaše strani. Torej kakšne barve je vaše ozadje, kakšne barve so gumbi, kako veliki so gumbi, slike in ostale stvari ki jih najdemo na spletni straneh.

Potem pa je tukaj še JavaScript koda, ki skrbi za interaktivnost vaše spletne strani in omogoča obiskovalcem interakcijo z vašo spletno stranjo. Kot so kakšne zahtevnejše animacije ali mogoče kontaktni obrazec.

PHP koda je že vpeta v HTML in tako optmizirana skupaj s HTML kodo.

Se sprašujete kaj lahko naredite? Brez skrbi, gremo lepo po vrsti.

Stiskanje HTML, CSS in JavaScript kode (Gzip)

Najprej je potrebno odstraniti dvojne nize kode in jih potem usmeriti da kličejo prvi niz v nizu dvojnih nizov kode. Temu rečemo stiskanje kode (Compression). Najlažje je to narediti z Gzip-om. Kako enostavno je to narediti je odvisno od platforme na kateri stoji vaša spletna stran. Na primer v WordPress-u se lahko uporabi vtičnik, ki poskrbi za to. Obstaja pa tudi kar nekaj orodij na spletu, ki vam lahko pomagajo.


Vtičniki za WordPress

Naprej bomo pogledali, kako se stiskanje HTTP uredi na WordPress strani. Za to imate na voljo več vtičnikov. V dveh, ki jih bomo predstavili spodaj, lahko stiskanje Gzip omogočite kot eno izmed opcij, ki so na voljo za pohitritev vaše strani. Tretji vtičnik pa je namenjen izključno stiskanju HTTP oziroma omogočanje Gzip stiskanja.


W3 Total Cache

W3-Total-Cache

 

Ta vtičnik vam lahko pomaga tudi pri drugih delih optimizacije, ki pa jo bomo predstavili podrobneje kasneje.

Spodaj na sliki je prikazano kaj morate označiti, da omogočite HTTP stiskanje (Gzip).

Najprej se morate postaviti na Browser Cache in nato izberete možnost Enable HTTP (gzip) compression.

Gzip-stiskanje

Zgoraj na sliki vidite, kako se to uredi v W3 Total Cache vtičniku. Zdaj pa prehajamo na naslednjega, ki vam tudi omogoča podobne možnosti kot zgoraj omenjeni.

WP Super Cache

WP Super Cache

 

Tudi pri tem vtičniku, gre za zelo širok spekter možnosti optimizacije, ki bodo predstavljene kasneje. Tukaj vam želim samo predstaviti še eno možnost HTTP stiskanja.

Torej najprej greste pod nastavitve (na sliki Settings) in potem izberete WP Super Cache. Nazadnje pa označite možnost, ki je prikazana na sliki spodaj.

wp-super-cache-wordpress-vtičnik-omogočanje-gzip-stiskanja

 

Torej, če uporabljate ta dva vtičnika ste že na zelo dobri poti, da omogočite HTTP stiskanje in tako hitrejšo distribucijo strani do brskljalnikov vaših obiskovalcev. No v kolikor, kljub velikim dodatnim možnostim teh dveh vtičnikov, ne bi želeli uporabljati zgoraj opisanega, imate tudi tretjo možnost v obliki vtičnika. Poglejmo še tretjo možnost, ki se imenuje:

Check and Enable GZIP compression

Ta vtičnik bo za vas najprej preveril ali imate Gzip stiskanje omogočeno in vam tudi povedal, ko je le to omogočeno. Res, da je vtičik v angleščini, ampak ni posebne ovire, če sledite navodilom razvijalca. Oziroma si pomagate z razlago na naši strani. Pa poglejmo.

Najprej ga seveda poiščete med vtičniki in inštalirate. Nato ga aktivirate in vtičnik bo preveril ali je stiskanje omogočeno ter vam to tudi povedal. Glejte sliko spodaj.

onemogočen gzip

 

V kolikor se vam prikaže kot zgoraj, morate klikniti na gumb »Enable GZIP Compression«. Nato pa boste dobili sporočilo podobno spodnji sliki.

omogočen gzip

 

To so tri najenostavnejše rešitve za stiskanje HTML, CSS in JavaScript kode. Obstaja pa še ena možnost in sicer za malo bolj napredne uporabnike WordPress-a.

HTTP stiskanje lahko omogočimo skozi .htaccess datoteke.

Za uporabo te metode potrebujete dostop do vašega strežnika, ki je ločen od dostopa do administracije vaše WordPress strani. Rabite dostop na primer, do vaše c-panel kontrolne plošče, kjer poiščete v mapi, v katero je naložen WordPress .htaccess datoteko.

Spodaj lahko vidite kako pridete do datoteke v c-panel kontrolni plošči.

Najprej se prijavite z vašim uporabniškim imenom in geslom. Kliknete na file manager, kot prikazano na spodnji sliki.

c-panel-začetni-pogled

 

Ko se vam odpre kliknete na public_html, kot vidite označeno spodaj.

c-panel-public-html

 

Nato zgoraj v desnem kotu kliknete na Settings.

file-manager-nastavitve

 

Odpre se vam novo pogovorno okno in tam izberete naj se prikažejo tudi skrite datoteke.

prikazi-skrite-datoteke

 

Kliknete shrani in poiščete .htaccess datoteko v seznamu datotek mape public_html.

htaccess-datoteka

 

Priporočam, da si datoteko shranite na svoj računalnik kot rezervo, če bi šlo kaj narobe. Datoteko lahko urejate tudi v vaši kontrolni plošči saj vsebuje tekstovni urejevalnik.

Dodati morate naslednjo kodo:
<IfModule mod_deflate.c>

[code lang=”text”]

# Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
# Remove browser bugs (only needed for really old browsers)
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
Header append Vary User-Agent</pre>

[/code]

</IfModule>

Ne igra vloge, če kodo dodate med #BEGIN WordPress in #END WordPress. Delovalo bo v vsakem primeru.

Če deluje lahko preverite na naslednjih straneh:

Check gzip compression

Google page insights

Uporabna orodja, če stran ni narejena na WordPressu in ni možnosti uporabe vtičnikov ali nima CMS oziroma urejevalnika vsebine. Strani so v angleškem jeziku.

Orodje je naslednje:

Ga že poznate, saj smo veliko povedali o njem.

Domača stran Gzip orodja.

Naslednja stvar, ki jo je potrebno narediti za hitrejšo spletno stran in s tem optimizacijo hitrosti spletne strani je zmanjšanje velikosti posameznih datotek, ki vsebujejo kodo.

Zmanjšanje velikosti HTML, CSS in Javascript kode (Minify) in uporaba predpolnilnika (Caching)

Dotično to pomeni, da se izbrišejo prostori med nizi kode in tako se zmanjša velikost datotek, ter poveča odzivnost strani za hitrejše nalaganje.  Angleški izraz je kot omenjeno MINIFY.

Hkrati s tem bom tudi opisal proces Cachinga (predpolnjenja). To pa pomeni, da se stran, enkrat, ko jo uporabnik obišče, shrani za naslednjo uporabo in tako se naslednjič zažene hitreje, saj ni potreben ponoven prenos vseh datotek. To je nekako osnoven opis.

Poznamo različne vrste predpolnjenja (Cachinga). Poznamo predpolnjenje brskljalnika (Browser Caching), prepolnjenje strani (Page Caching), predpolnjenje baze podatkov (Database Caching) in predpolnjenje objektov (Object Caching).

Browser Caching deluje tako, da vaš strežnik izda dovoljenje brskljalniku, da shrani vire vaše strani za določen čas. Na primer slike, CSS datoteke, JavaScript datoteke in podobno. Tako je čas odpiranja strani ob ponovnem obisku ali obisku druge strani na vaši spletni strani hitrejši.

Page Caching deluje na principu, da je vaša stran kot celota shranjena kot HTML in kot tako jo strežnik servira obiskovalcu vaše strani, brez da bi moral vse ponovno iskati in nalagati.

Database Caching je enostavno razloženo shranjevanje baze v polnilnik spomina na strežniku, saj je nalaganje iz spomina hitrejše kot nalaganje datoteke.

Object Caching shrani objekte spletne strani, kot so slike, videi, dokumenti tako, da je naslednja zahteva po teh resursih hitra in ne potrebuje ponovnega nalaganja nespremenjenih vsebin.

Tukaj pride v poštev vtičnik, ki smo ga zgoraj omenili in ga uporabljamo tudi na naši strani.

W3 Total Cache

W3-Total-Cache

 

Torej z enim zamahom lahko hitro optimiziramo spletno stran za hitrejše nalaganje in s tem omogočimo, da se stran ob obisku shrani ter servira obiskovalcu hitreje za boljšo uporabniško izkušnjo. Na vse to nas opozarja tudi Google na svojih testnih straneh.

Zmanjšanje (minifying) in omogočanje predpolnjenja se nastavi sorazmeroma enostavno, kot boste videli na slikah. Vendar vas že tukaj opozarjam, da je potrebno za vsako stran določene parametre nastaviti malenkost drugače. To pomeni, da se upošteva funkcionalnost strani, saj vse strani ne omogočajo optimiziranje vsega, saj vam to lahko uniči stran oziroma poskrbi za nedelovanje vaše strani. Testiranje je priporočljivo, dokler se ne doseže najboljši možen rezultat.

Torej da omogočite zmanjševanje velikosti HTML, CSS in JavaScript datotek morate najprej poiskati Performance in potem klikniti na General Settings. Glej sliko.

W3-total-cache-nastavitve

 

Naslednje okno vam bo pokazalo množico opcij. Za začetek je potrebno obkljukati naslednji okvirček za omogočanja zmanjševanja datotek (minifying) Za lažje razumevanje prilagam sliko z označenim okvirčkom.

zmajševanje-datotek-minify

 

Minify mode je lahko tudi auto, kar je priporočljivo za začetnike. Možnost je kombiniranja z Autoptimize vtičnikom, vendar je potem potrebno razdeliti naloge med oba vtičnika. V kolikor se to ne uredi, vaša stran ne bo delovala, saj bosta oba vtičnika delala isto in stran se bo sesula.

Je sicer še več nastavitev, ki lahko pomagajo pri boljši distribuciji datotek, vendar za začetek je to tisto kar iščete, saj lahko napredne nastavitve vplivajo na samo funkcionalnost strani. Hkrati pa se je pri dodatnih nastavitvah potrebno zavedati, da je vsaka spletna stran unikatna in so zato nastavitve lahko drugačne.

Za vklop predpolnjenje (caching) vaše strani pa je potreben vklop naslednjih možnosti. Za večje razumevanje poglejte obe sliki.

page-chaching

 

caching-predpolnjenje

Predpolnjenje lahko aktiviramo tudi skozi .htaccess datoteko (kako priti do nje je prikazano malo višje gor). Treba je dodati spodaj zapisano kodo, ki pove brskljalniku kaj naj shrani in za kako dolgo.

## EXPIRES CACHING ##
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg “access 1 year”
ExpiresByType image/jpeg “access 1 year”
ExpiresByType image/gif “access 1 year”
ExpiresByType image/png “access 1 year”
ExpiresByType text/css “access 1 month”
ExpiresByType text/html “access 1 month”
ExpiresByType application/pdf “access 1 month”
ExpiresByType text/x-javascript “access 1 month”
ExpiresByType application/x-shockwave-flash “access 1 month”
ExpiresByType image/x-icon “access 1 year”
ExpiresDefault “access 1 month”
</IfModule>
## EXPIRES CACHING ##

Za strani, ki niso izdelane v WordPress tehnologiji je ena od dobrih možnosti za predpolnjenje oziroma Caching tudi ureditev CDN-a. Lahko tudi zastonjskega, saj bo poskrbel ravno tako za predpolnjenje vaše strani kot zmanjševanje datotek z vsebovano kodo. Več o tem malce kasneje.

Zmanjševanje velikosti datotek kode lahko, poleg CDN-ja, uredite tudi še dodatno za strani, ki niso izdelane na WordPress tehnologiji.

Obstaja precej orodij, ki vam lahko pomagajo zmanjšati velikost datotek in odstranijo nepotrebne razmake med nizi kode.

Tukaj je nekaj povezav do uporabnih teh orodij:

Upam, da ste še z mano. Nismo več daleč. Zdaj pridejo na vrsto slike.

Optimizacija slik

Slike, ki jih objavljate na vaši strani ali v člankih so lahko velike in zaradi tega lahko upočasnijo nalaganje vaše strani. Res je, da lahko skozi CSS spreminjate dejansko velikost slik v pikah, vendar to še vedno ne zmanjša dejanske velikosti slike, ki se mora naložiti na strani ob obisku uporabnika.

Zaradi tega je dobro optimizirati slike in tako zmanjšati porabo podatkov za prenos slike do uporabnika.

Vse slike, ki jih ustvarimo v programih kot je Photoshop, Sketch ali Illustrator, vsebujejo tudi druge podatke, ki lahko povečujejo dejansko velikost datoteke. V kolikor jih še nimate optimiziranih so na vrhu seznama ob optmimizaciji spletne strani za hitrejše nalaganje le te. Poleg tega pa tudi Google svetuje, da naj se spletne strani nalagajo čimhitreje za boljšo uporabniško izkušnjo. Dandanes je, zaradi vse krajše pozornosti uporabnikov, hitra spletna stran izrednega pomene. Čas nalaganja naj bi bil okrog 3 sekunde.

Poglejmo sedaj kako si lahko pomagate, če imate WordPress spletno stran.

WP Smush – Image Optimization

wp-smush

 

Ta vtičnik je na voljo v zastonj verziji in v plačljivi verziji. Zastonj vtičnik sicer optimizira vaše slike in sicer 50 slik na enkrat. Tudi učinkovitost je v zastonj verziji vtičnika malce slabša kot pri plačljivem. V kolikor ne želite kupiti pro verzije bo tudi zastonj verzija dobra.

Vaše optimizirane slike bodo na zadovoljivi ravni in hitrost nalaganja strani bo definitivno boljša.

Priporočilo po uporabi je, da vtičnik deaktivirate in ga aktivirate šele, ko ga boste spet potrebovali, saj lahko sam vtičnik močno vpliva na učinkovitost delovanja vaše spletne strani.

Gremo naprej. Naslednji vtičnik je odličen nadomestek zgoraj opisanemu.

EWWW Image Optimizer

ewww-image-optimizer

 

Ta vtičnik je prav tako na razpolago v zastonj in plačljivi verziji. Omejitve so podobne kot zgoraj, saj tudi tukaj zastonj vtičnik rahlo zaostaja za plačljivim vtičnikom, kar se tiče učinkovitosti optimizacije vaših slik.

Kljub temu priporočam uporabo enega od teh dveh vtičnikov saj bodo slike na zadovoljivi ravni, kar se tiče optimizacije. Tudi pri tem vtičniku priporočam deaktivacijo vtičnika po uporabi, saj prav tako lahko močno vpliva na hitrost delovanja vaše strani.

Bonus nasvet:

Veliko lahko naredite že v Photoshopu za optimizacijo slik. Namesto da shranite kot. Poiščite možnost kjer piše Save for web. Tam lahko nastavite velikost v pikah, centimetrih ali milimetrih. Poleg tega lahko nastavljate tudi kvaliteto slike. Vrednost okrog 60-70 pri kvaliteti slike je super in vaši uporabniki ne bodo opazili razlike. Velikost datoteke, pa se naj giba med 70-90 Kb, če je le možno.

Na sliki lahko vidite označene zgoraj naštete parametre.

optimizacija-photoshop

 

Photoshop je torej uporaben tudi za optimiziranje slik in ga lahko uporabljajo tako tisti, ki uporabljajo WordPress, kot tisti, ki ga ne.

Ne glede na platformo na kateri stoji vaša internetna stran, bi vsem priporočil uporabo nekaterih spletnih rešitev za optimizacijo slik, poleg že omenjenega.

Druga orodja za optimizacijo slik

Optimizilla

optimizilla

 

To je moj najljubši optimizator slik. Je tudi zelo enostaven za uporabo ter dostopen v več jezikih (na žalost ne v Slovenščini).

Imate možnost izbora kvalitete in tudi vidite kako se spreminja kvaliteta na sliki, ko dosežete željeno raven, sliko enostavno prenesete in ste končali. Lahko optimizirate več slik naenkrat. Kar je tudi lepa prednost.

Sledijo še nekatera orodja, ki vam lahko pomagajo:

  • TinyPNG
  • io
  • Kraken – zastonj testiranje (za vedno) z 100 MB kapaciteto. Več je na voljo v plačljivih paketih.

Še dve stvari sta nam ostali in sicer, ko imamo vse optimizirano kot do sedaj razloženo je potrebno še priotizirati vsebino, ki se naloži ob prihodu na stran, v vidnem polju našega zaslona (above the fold content).

Prav tako pa še lahko nadgradimo hitrost naše strani in s tem tudi dosegljivost. To storimo z ureditvijo CDN (content delivery network) storitve.

Ampak lepo po vrsti.

Vsebina na prelomom zaslona (Above the fold content)

To je vsebina, ki jo vidimo na zaslonu, ko pridemo na spletno stran in se še ne pomikamo po strani navzdol.

Za to vsebino je potrebno, da se naloži najhitreje. Zato je pametno nepotrebne datoteke iz glave strani <head> premakniti v nogo strani ali pa v <body>, najboljše tik pred zaključnim ukazom </body>. Tako je primerno, da prmaknemo vse CSS nižje na strani ali uredino sprotno nalaganje (asynchronously). JavaScript datoteke pa lokaliziramo za boljše delovanje strani in upoštevanje Google smernic glede “Eliminate render-blocking JavaScript and CSS in above-the-fold content”.

Vse seveda ne bo šlo, saj bomo kakšen resurs potrebovali, da se bo stran lepo naložila in tako dajala odlično uporabniško izkušnjo. Na tej strani trenutno glavna CSS datoteka ni podvržena prikanju čisto na konec HTML datoteke, saj bi stran potrebovala precej časa, da bi naložila oblikovni del strani nad prelomom zaslona.

Urejanje vsebine nad prelomom lahko hitro uredimo z naslenjim vtičnikom.

Above The Fold Optimization

above-the-fold

 

Pri tem vtičniku velja opozorilo, ki ga omenja tudi razvijalec. Vtičnik je namenjen izboljšanju vaše strani v očeh Googla in tudi vaših uporabnikov. Ni najenostavnejše orodje in potrebna je potrpežljivost in nekaj testiranja, da se najde najboljša rešitev.

Sam vtičnik vam omogoča najdbo kritične poti vašega CSS-a, ki ga potem vtičnik doda za hitro nalaganje vsebine in oblikovnega dela nad prelomom zaslona.

Za osnovno delovanje vtičnika in izboljšanje Google ocene so dovolj naslednje nastavitve. Kljub vsemu še vedno opozarjam, pazljivo in nikakor samo označiti podane rešitve. Nujno preveriti delovanje strani in če ni v redu, vtičnik deaktivirati ali pa testirati, če ste bolj napredni uporabnik WordPress platforme. Vse dokler ni tako kot mora biti. Naprednih nastavitev vam ne morem prikazati, ker so specifične za vsako stran posebej.

Tukaj so osnovne nastavitve:

above-the-fold-nastavitve

 

Gremo naprej.

above-the-fold-nastavitve

 

V kolikor ne poznate kritične poti svojega CSS-a pustite Header tako kot piše zgoraj na sliki. Še vedno se bo CSS nalagal sprotno, kar bo pospešilo nalaganje vaše strani.

Nazadnje pride na vrsto še lokalizacija zunanjih JavaScript datotek, ki lahko prihajajo od Googla ali Facebook-a. Te datoteke se pojavijo, če uporabljate katero od storitev obeh spletnih gigantov, kot je prikaz objav na Facebook-u ali pa mogoče Google Fonts in še kaj bi se našlo. Tudi kakšni vtičniki dodajo kaj svojega. No lahko prihajajo tudi od katere druge integrirane zunanje storitve, ki jo imate na svoji spletni strani. Dal sem samo dva primera.

above-the-fold-nastavitve

 

CDN ali content delivery network

CloudFlare-CDN

 

V slovenščini bi se lahko temu reklo omrežje za dostavljanje vsebine. Deluje na principu, da se vaša stran naloži na strežnike, ki so razpršeni po celem svetu in tako je vaša stran dosegljiva vsepovsod. Torej kako optimizirati stran s CDN-om?

Optimizacija dostavljanja vaše vsebine (CDN)  pomeni, da nekdo, ki odpira vašo stran na drugem koncu sveta, ne čaka, da se podatki prenesejo iz vašega strežnika na drug konec sveta, ampak je stran že od prej na njem in stran odpre hitro in uporabniku prijazno.

Hkrati si z CDN-om lahko pomagate tudi pri zmanjševanju vaših HTTP zahtev in prednalaganju strani v brskljalnike vaših obiskovalcev in tako omogočite hitrejše delovanje vaše spletne strani.

Zelo uporabno za vse tiste, ki spletne strani nimate urejene preko WordPress-a. Tako uredite tudi prednaložitev strani v brskljalnike zmanjšate velikost datotek svojega spletnega mesta. Torej učinkovito optimizirate svojo spletno stran.

Na tej strani uporabljamo storitev CloudFlare, ki še dodatno optimizira spletno stran in tako dobimo še bolj učinkovito in hitro delujočo spletno stran.

Zaključek

V tem prispevku sem želel prikazati kako optimizirati spletno stran, ki jo lahko izvede skoraj vsakdo na svoji strani. Kot lahko vidite ni tako težko in upam, da vam bo uspelo. Upam, da vam bo prispevek všeč in uporaben, ter vam tudi osvetlil sam potek procesa optimizacije, vsaj podal nekaj osnove za nadaljnje rešitve.

V glavnem vam lahko optimizacija vaše spletne strani pomaga do boljše ocene v Google iskanju ter tako pripomore k večjemu obisku in boljši oceni. V enem od naslednjih prispevkov, vam bom tudi pokazal, kako je s tem istim procesom optimizacije spletne strani naša spletna stran pridobila kar nekaj hitrosti in izboljšanja ocen. Ocene bodo prikazane z različnimi orodji, da si boste lahko bolje predstavljali sam napredek.

Hkrati pa bo tudi govora o SSL certificiranju, ki bo kmalu zelo aktualno, saj bo Google začel z 1.januarjem preverjati tudi to in označevati strani brez certifikata kot nevarne.

Do naslednjič vas lepo pozdravljam in uspešno optimiziranje!