• Post author:
  • Post category:Marketing
Čas branja: 18 minut

Vsak posameznik ali podjetje si želi, da bi njegova ali njihova spletna stran odlično opravljala svoje delo in v tem članku bomo predstavili vse značilnosti odlične spletne strani. Delo spletne strani je, da vam povečuje prodajo, povečuje število uporabnikov, število bralcev, število naročnikov na vaše novice.

Ta cilj pa je lažje dosegljiv, če imate stran oblikovano tako,da je optimizirana za to, da opravlja delo v skladu z vašimi cilji. Sem lahko seveda vključimo tudi on page SEO, vendar o tem bomo govorili v drugem članku. Torej tukaj boste lahko preverili ali vaša trenutna spletna stran ima elemente, ki jih vsebujejo kakovostne spletne strani. V kolikor spletne strani še nimate, si lahko v članku 17 Razlogov zakaj vaše podjetje potrebuje spletno stran, preberete vse o tem, kako vam lahko poslovna spletna stran pomaga pri rasti vašega podjetja.

Značilnosti odlične spletne strani

Res je, da se bomo v tem članku osredotočili na to kaj mora spletna stran vsebovati na svoji domači strani, vendar so ti elementi lahko ključen del spletne strani tudi na drugih spletnih straneh. Elementi, ki bodo predstavljeni v nadaljevanju, bodo vašo stran spremenili v učinkovito prodajno orodje in hkrati omogočali vašim obiskovalcem odlično uporabniško izkušnjo.

Tako, da kar začnimo lepo po vrsti s predstavitvijo 32+ elementov kakovostnih spletnih strani.

32+ elementov kakovostne spletne strani

1. Pozdravna vrstica s posebno ponudbo

pozdravna vrstica

Pozdravna vrstica vam pomaga takoj pritegniti pozornost vašega obiskovalca. Najboljše je, da če mu lahko ponudite nekaj zastonj v zameno za njegov e-poštni naslov (zelo pomembno je, da gradite svoj seznam e-poštnih naslovov). V kolikor se vam zdi, da ne morete nečesa podariti, je odlična zamisel tudi to, da na ta način ponudite kakšen popust ali kakšno posebno ponudbo, ki jo trenutno omogočate v vašem podjetju in tako pridobite potencialno stranko v prihodnosti.

2. Kakovosten in profesionalen logotip

profesionalen logotip

Profesionalen logo se lahko zelo razlikuje glede na vašo panogo in ciljno obšinstvo. Na primer, če ste odvetniška pisarna, je več kot logično, da bo vaš logo oblikovan bolj tradicionalno, saj bo mora izžarevati profesionalnost in strokovnost odvetnikov. Medtem, ko je za podjetje, ki se nahaja v tehnološki panogi sprejemljiv tudi bolj razigran logotip, ki izžareva kreativnost in inovativnost idej in izdelkov. Lep primer za tehnološko podjetje je Google, ki ima več barv in je zaradi tega igriv in hkrati profesionalen.

Idealno mesto za postavitev logotipa na spletni strani je na levi strani navigacije ali pa sredinsko orientiran nad navigacijo.

Logotip mora biti pravilne velikosti, da lahko učinkovito in takoj, ko obiskovalec prispe na stran, komunicira sporočilo vašega podjetja ter njegove osebnosti.

3. Dobro vidna kontaktna številka in povezave do socialnih omrežij

Socialna omrežja in kontaktna številka so značilnosti odlične spletne strani
Socialna omrežja in kontaktna številka so značilnosti odlične spletne strani

Zelo pomemben element je tudi dobro viden kontakt vašega podjetja. Seveda ni nujno, da je takoj na vrhu pri navigaciji, vendar je priporočljivo. Tako boste prepričani, da bo obiskovalec, ki nujno potrebuje vaše storitve ali izdelke takoj prišel do vaše številke in bo lahko hitro vzpostavil kontakt z vami.

Ravno tako so dandanes pomembna socialna omrežja. Z njimi lahko odlično dopolnjujete svojo spletno strani in gradite svojo blagovno znamko. Omogočajo skoraj neposreden stik med vami in vašimi potencialnimi strankami.

Hkrati pa so sledilci na socialnih omrežjih pomembni za vaše podjetje še zaradi tega, ker vam lahko pomagajo pri širjenju novic, izobraževalnih člankov in vaših ponudb naprej med široko občinstvo svojih prijateljev in sledilcev.

4. Enostavna in učinkovita navigacija ali meni

navigacija spletne strani
Navigacija spletne strani

Navigacija vaše strani je eden najpomembnejših elementov na strani vašega podjetja, bloga ali spletne trgovine.

Zakaj?

Zato, ker vašim obiskovalcem s svojo enostavnostjo in splošnostjo dajejo občutek domačnosti, ki se prevede v to, da obiskovalci hitro najdejo svojo pot po vaši spletni strani in tako informacije, ki jih potrebujejo iz vaše strani.

Ste se kdaj vprašali zakaj so si meniji na spletnih straneh tako podobni med sabo?

Tukaj je odgovor, ker je pri navigaciji glavno načelo manj je več. Manjša kot je krivulja učenja za uporabo, večja je verjetnost, da bodo obiskovalci ostali na vaši strani, s tem pa je večja tudi možnost, da bodo našli informacije, ki jih zanimajo. Tako pa se bodo tudi povečale možnosti, da bodo stopili v stik z vami in postali vaši kupci ali zvesti sledilci (blog).

5. Mobilna pripravljenost spletne strani

Mobilna spletna stran
Mobilna spletna stran

Ne, to ni dejanski element na spletni strani, je pa pomemben dejavnik oziroma nekakšen zunanji element spletne strani.

Prvo, kar je potrebno vedeti je, da vas bo Google kaznoval (ne bo prikazal vaše spletne strani v iskanju na mobilnih napravah), hkrati pa je stran, ki je prilagojena mobilnim napravam, možnost, da vas stranke najdejo vedno in povsod.

Zaradi tega nisem mogel mimo, da ne bi uvrstil tega pomembnega dejavnika med elemente, ki so značilni za kakovostne spletne strani. Opažam namreč še vedno veliko podjetjij, ki še vedno nima spletne strani prilagojene mobilnim napravam. To je danes nujna komponenta spleta in predstavitve vaše blagovne znamke na spletu.

6. Profesionalne fotografije in grafika

Profesionalna fotografija
Profesionalna fotografija

To velja za vašo celotno spletno stran. Zelo pomembno vlogo pa igra kakovostna fotografija ali pa grafika, odvisno kaj boljše predstavlja vaše podjetje, takoj na začetku vaše spletne strani. To pomeni, da je prva stvar kar vidijo na vaši strani, nad prelomom strani.

Sem lahko prištejemo tudi ikone in ostali grafični material uporabljen na vaši spletni strani.

Na spletu lahko najdemo veliko spletnih strani, ki ponujajo generične fotografije, na katerih se že od daleč vidi, da fotografije niso naravne (stock fotografije).

Vaša spletna stran bo izgledala še boljše, če imate pravilno izbrane fotografije oziroma so le-te fotografirane neposredno v vašem podjetju, okolju in z ljudmi, ki so v neposrednem stiku z vašim podjetjem.

Vsekakor pa je priporočljivo, da so fotografije profesionalne. V kolikor so fotografije kupljene iz katere izmed strani, ki ponujajo stock fotografije naj so pazljivo izbrane, da ne izgledajo preveč generično in nenaravno.

Ljudje rajši kupujem in uporabljamo strani, na katerih čutimo povezavo z ljudmi na slikah in na ta način tudi s podjetjem.

7. Jasno in unikatno sporočilo vaših storitev

Unikatno sporočilo
Unikatno sporočilo

Ne, tukaj ne mislim na to, da naštejete in opišete kaj vsebujejo vaše storitve ampak kaj lahko vi naredite za svoje stranke.

To pomeni, da predstavite kakšno vrednost prinašate vi in vaše storitve vašim strankam. Torej kakšni bodo rezultati vašega sodelovanja z vašimi strankami oziroma kaj bodo stranke dosegle z uporabo vašega izdelka.

Najboljše bo, če lahko predstavite svojo vrednost v obliki kratkega stavka ali naslova, ki bo uspešno komuniciral vizijo rezultatov za vaše stranke. Lahko bi tudi rekli slogan, ki odlično komunicira z vašimi potencialnimi strankami in jim predstavlja namen vaših storitev in izdelkov.

8.  Naslov strani obogaten s ključnimi besedami

Naslov s ključnimi besedami
Naslov s ključnimi besedami

Ta naslov je pomemben saj bo vašim obiskovalcem takoj ponudil vašo blagovno znamko in vaše storitve ali izdelke. Lahko vsebuje tudi ime vašega podjetja, kar pa je najbolj pomembno pa je, da vsebuje ključno besedo, ki je povezana z vašimi storitvami.

Najhitreje boste opravili kratko analizo ključnih besed povezanih z vašimi storitvami ali izdelki, če si ustvarite brezplačen Google Adwords račun. Tam boste lahko v Google Keyword Plannerju poiskali primerno besedo, ki bo pomagala pripeljati več obiska iz iskalnikov na vašo spletno stran.

Enostavno vpišite ime svoje panoge ali storitve in poiščite več predlogov za to besedo ali besedno zvezo. Pomembno je tudi, da izberete besedo ki ima primerno število mesečnih iskanj.

Pomagate pa si lahko tudi s samim Google iskanjem, saj vam Google na dnu strani ponuja povezana iskanja in s tem povezane izraze (ponavadi, ne vedno), ki vam lahko pridejo prav pri odlično oblikovanem imenu strani, ki je optimizirana z ključnimi besedami.

9. Ikona ali puščica, ki nakazuje na več vsebine

Ikona za več vsebine
Ikona za več vsebine

Temu lahko rečemo tudi kazalec pomikanja navzdol po strani. To je ponavadi puščica, ki je obrnjena navzdol in vašega obiskovalca ob kliku pomakne navzdol po strani. S tem se mu razkrije več vsebine, ki bi ga utegnila zanimati.

Hkrati pa ta puščica, ki je ponavadi bolj opazne barve, pomaga očem vašega obiskovalca, da se pomakenjo navzdol (malce psihologije), kar sproži odziv za željo po več vsebine.

Človeška radovednost opravi svoje.

10. Video ali zanimiva in predstavitveno marketinška fotografija

Video ali fotografija kot ena izmed značilnosti odlične spletne strani
Video ali fotografija

To je lahko vaš predstavitveni video storitev ali izdelkov, kjer poudarjate rezultate, ki jih lahko vaše stranke dosežejo z njihovo uporabo. Na koncu je seveda pametno tudi poudariti njihove lastnosti.

Lahko pa je enostavno zanimiva slika, ki poudarja vrednost in doprinos, vaših storitev ali izdelkov, k uspehu vaših strank.

V kolikor je le mogoče naj je postavitev na strani rahlo nad vidnim poljem. To pomeni, da boste ustvarili dodaten tik za vaše obiskovalce, da se odločijo pomikati naprej po vaši spletni strani, kar pa poveča možnosti, da bodo obiskovalci postali tudi stranke. Oziroma bodo obiskovalci vsaj pustili svoj e-poštni naslov in se prijavili na vaše novice.

Kar pa pomeni, da ustvarjate svoj seznam potencialnih strank in vašega občnstva, ki jih zanimajo vaše storitve in izdelki.

Hkrati pa je to tudi vir obiska na vaši spletni strani in tako niste več odvisni samo od spletnih iskalnikov.

11. Učinkovit in prepričljiv H1, H2 ali H3 naslov

Učinkoviti H1, H2 in H3 naslovi
Učinkoviti H1, H2 in H3 naslovi

Res je, da sem že prej govoril o naslovu, vendar je pomembna razlika. Ta razlika je v tem, da ste pri zgornjem naslovu neposredno poudarili vašo blagovno znamko ali ime podjetja z izbrano ključno besedo. Na sliki lahko opazite naslove označene z modro obrobo.

Tukaj pa je pomembno, da z naslovom poveste o čem vaša spletna stran govori, seveda je pomembno, da pravilno izbirate med H1, H2 in H3 oznakami naslovov.

Nujno mora naslov vsebovati ključno besedo (ne nujno enako kot zgoraj). Vsekakor je priporočljivo, da je ključna beseda sestavljena iz več besed. Ta bo bolj podobna naravnemu iskanju uporabnikov v spletnih iskalnikih. Lahko je sopomenka naslovu strani ali pa nekaj kar se povezuje z imenom strani.

Več kot bo lahko spletni iskalnik (Google) izvedel o vaši strani, lažje bo pošiljal obiskovalce, ki so relevantni za vas, na vašo spletno stran.

Vsekakor velja tudi tukaj, da je pomembno poudarjanje dodane vrednosti vaše storitve (ne cene) oziroma kaj lahko uporabniki dosežejo.

Primeren naslov bi bil zakaj izbrati ravno vas in dodana ključna beseda relevantna za vašo panogo.

12. Kakršno koli zagotovilo, obljuba, garancija

Garancija
Garancija

Sem lahko spada marsikaj. Tako, da kar brez skrbi. Tudi vi lahko brez težav ponudite nekaj kar boste zagotovo lahko izpolnili.

Sem lahko uvrstimo 100 % vračilo denarja, hitra dostava, brezplačna dostava, dostava še isti dan, brezplačna montaža, enoletna možnost vračila denarja ob nezadovoljstvu, garancija na zadovoljstvo, dostava v x dneh ali brezplačno.

To je samo nekaj primerov, ki jih lahko uporabite, verjamem, da imate vi sami zdaj še več idej, ki jih lahko uvrstite med garancijo.

Tako bo vaš ugled v očeh obiskovalca zrasel in hkrati boste vplivali tudi na njegovo zaupanje do vas. Vzpostavili boste pristen stik. Seveda morate svoje obljube tudi spoštovati, da bi se ta ugled prenašal tudi naprej.

13. S ključnimi besedami bogato glavno besedilo

Besedilo s ključnimi besedami
Besedilo s ključnimi besedami

Tukaj veliko ljudi dela napako. Namreč menijo, da imajo dovolj besedila, ki opisujejo njihovo podjetje, storitve, izdelke ter možne rezultate. Poudarek je na tem, da se osredotočate na to, kakšno vrednost prinašajo vaše storitve in izdelki. Torej potencialni rezultati uporabe vaših storitev in izdelkov.

Veliko lastnikov spletnih strani se zadovolji z besedilom, ki je dolgo največ 100-200 besed. To je velika napaka! Namreč zavedati se morate, da vsi spletni iskalniki iščejo vrednost za uporabnike in če tega iskalnik ne najde (kratko besedilo), vaša stran ne rangira dovolj dobro v iskalnikih, kar pomeni manj obiskovalcev in s tem manj potencialnih strank.

Google je še posebej strikten, saj vsi poznamo njegove algoritme, ki so vse bolj inteligentni. Zaradi tega je pomembno, da imamo besedilo, ki je dovolj dolgo in hkrati predstavlja dodano vrednost uporabnikom, ki obiščejo vašo stran.

V tem besedilu boste podrobno opisali s čim se ukvarjate in kakšne rezultate ponujate vašim potencialnim strankam. Torej pomembno je, da je besedilo orientirano na ugodne učinke, rezultate uporabe vaših storitev in izdelkov. Vključite besede, ki so ključnega pomena za vašo ponudbo (nekaj kar bi iskal potencialen kupec).

Besedilo naj bo dolgo med 400 – 500 besed. V kolikor se boste tega držali, bodo iskalniki, predvsem Google, bolje vedeli, o čem govori vaša stran in s čim se vaše podjetje ukvarja. Tako pa boste imeli več možnosti za privabljanje obiskovalcev na vašo stran, saj se bo vaša stran lažje uvrščala višje v iskanju. Pravila glede besedila se poskušajte držati na vseh vaših straneh. Kontaktna stran je lahko izjema.

14. Notranje povezave med stranmi na vaši strani

Povezave med vašimi stranmi
Povezave med vašimi stranmi

Notranje povezave ali “internal linking” je zelo pomemben element vaše strani. Povezave na druge strani na vaši spletni strani lahko vključite v besedilo in tako hitro omogočite razlago pojmov, ali vodite vaše obiskovalce na pomembne strani na vaši spletni strani.

Hkrati pa so notranje povezave na strani pomemben SEO element, ki vam pomaga pri “pretakanju SEO soka” med vašimi stranmi ter posledično tudi višjim rangiranjem vseh vaših strani v spletnih iskalnikih.

V kolikor je le mogoče dodajte povezavo v besedo, ki je povezana s stranjo kamor vodi vaša povezava. S tem postane povezava še močnejši signal za boljši SEO.

15. Sekundarni pozivi k ukrepanju obiskovalcev

Sekundarni poziv k ukrepanju obiskovalcev (Call to Action)
Sekundarni poziv k ukrepanju obiskovalcev (Call to Action)

To so gumbi, ki so izstopajoče barve, da čimbolj pritegnejo pozornost vaših obiskovalcev. Naj so oreintirani na neke vrste ukrepanje, kot na primer, preberi več ali pošlji te mi novice, hočem nov izdelek. Odvisno od situacije, kje je gumb postavljen.

Ta element bo pomagal povečati učinkovitost vaše strani v smislu, da svojih obiskovalcev nikoli ne pustite v precepu, kaj storiti, ko se nahajajo na določeni točki. Moj predlog je, da je ta gumb logično nadaljevanje kaj ste napisali do sedaj. V primeru, da je to del glavnega besedila, lahko tekst v gumbu sledeč: hočem več, več, preberi več.

Ponudite jih na koncu vsake sekcije na vaši strani. Seveda naj ima logično nadaljevanje, kaj so do sedaj prebrali. S tem povečate konverzijo svoje strani.

Zavedajte se, da vsako dejanje na strani je prodaja, vendar ni vsako dejanje usmerjeno neposredno v prodajo izdelka, ampak čim večji ponudbi vrednosti vašega podjetja za vašega obiskovalca. To pa bo pripeljalo do posledične prodaje in večanja e-mail liste potencialnih strank. Kar pa pomen, da imate še dodatno možnost prepričati vaše potencialne stranke. Na koncu pa bo tudi povečano število povpraševanj.

16. Predstavitev vaših storitev / izdelkov z vključenimi ključnimi besedami in k rezultatu usmerjenim besedilom

Predstavitev vaših storitev
Pomembna značilnost dobre spletne strani je predstavitev vaših storitev

Tako je, vse se vrti okoli ključnih besed in vrednosti, ki jih lahko predstavite. Še boljše, čimbolj pokažite kam vodi pot po izbiri vaše storitve ali izdelka.

Kaj je tisto kar bodo uspeli doseči z sodelovanjem z vašim podjetjem na dolgi rok. Osredotočite se na vaše stranke in večkrat pišite tako kot, da jim govorite zdaj in v tem trenutku.

Torej večkrat uporabite vi in manjkrat mi ali jaz. Besedilo naj bo usmrejeno tako, da bo vidno, da bodo rezultate dosegle vaše stranke. Se pravi vi boste povečali obseg poslovanja.

17. Pričevanja vaših strank

Pričevanja vaših zadovoljnih strank
Pričevanja vaših zadovoljnih strank

To je eden najpomembnješih elementov na strani. Namreč, vse kar ste do sedaj postavili na svojo spletno stran je še vedno le marketinško prepričevanje.

Pričevanja vaših strank pa so dokaz vaše uspešnosti in potrditev, da dosegate rezultate, ki jih omenjate na vaši strani.

To je element, ki bo gradil vaš ugled in povečeval zaupanje v vaše podjetje in vašo strokovnost.

18. Primarni poziv k ukrepanju vaših obiskovalcev

Primarni poziv k ukrepanju vaših obiskovalcev (Primary Call to Action)
Primarni poziv k ukrepanju vaših obiskovalcev (Primary Call to Action)

Če ste imeli v mislih še en gumb, le da je večji, kot prej omenjen, ste imeli prav. Ta gumb je večji, prav tako izstopajoče barve. Tako bo pritegnil pozornost vaši potencialnih strank. Hkrati pa mu lahko dodate besedilo, ki je usmerjeno v rezultat.

To besedilo naj bo nad njim. Pod besedilom pa sledi večji gumb, ki vabi k kontaktu, prijavi ali nakupu. O tem govori tudi članek 5 elementov učinkovite spletne strani na portalu Mladi podjetnik

19. Študija primera uspešne stranke

Študija primera uspešne stranke
Študija primera uspešne stranke

To je nekaj kar ni mogoče čisto pri vsaki strani ali pri vsakem podjetju urediti, vendar v kolikor je narejena, je odličen dokaz vaših obljub in prizadevanj.

V študiji lahko prikažete svoj proces od začetka do konca in tako detaljno prikažete rezultate, ki jih je dosegla vaša stranka. Hkrati pa povečate vaš ugled, zaupanje v vas in potrdite svojo strokovnost in znanje.

V današnjem digitalnem svetu je zelo dobra ideja tudi video študija primera uspešnosti vaše stranke.

Video, pa vam lahko pomaga tudi pri obisku s strani Youtube kanala. Kar pomeni, da pridobite tudi dodaten vir prometa na svojo stran.

20. Praktična ponudba v pop up prikaznem oknu za pridobitev e-poštnega naslova

Praktična ponudba v pop-up oknu
Praktična ponudba v pop-up oknu

Čisto mogoče je, da ta element poznate pod angleškim imenom, ki je “lead magnet”. Torej ponudite e-knjigo, študijo, popust, ali nekaj kar bo dovolj mamljivo za vaše obiskovalce, da v zameno za ta produkt pustijo svoj e-poštni naslov.

V to okno vključite:

  • Privlačen naslov
  • Močno poudarjen in privlačen podnaslov
  • Priporočljivo je vključiti vsaj tri točke koristi, ki jih bodo pridobili s tem predmetom
  • In očiten in v ukrepanje usmerjen gumb za prevzem ponujenega predmeta ali ugodnosti.

21. Vključite svojo osebnost kot blagovno znamko v svoje podjetje

Osebnost kot blagovna-znamka
Osebnost kot blagovna-znamka

Ta del je ena sekcija na vaši spletni strani, ki bo predstavljala vas kot osebnost podjetja. Seveda je možnost, da ta del izkoristite tudi za nagovor direktorja podjetja.

Vendar moje priporočilo je, da če ima podjetje lastnika, da se vključi njegova osebnost. To bo dajalo vašemu podjetju svojo osebnost. To pa bo lahko služilo kot vizija in cilj vašega podjetja.

S tem pa se približate svojim strankam na bolj osebni ravni.

22. Profesionalna osebna fotografija

Profesionalna osebna fotografija
Profesionalna osebna fotografija

Bolj, ko bo fotografija profesionalna boljše bo izgledalo na vaši spletni strani in bolj bo ta del strani izžareval vaš ugled, in večjo oceno kredibilnosti boste pridobili pri svojih obiskovalcih.

To pa je tisto kar mora vam, kot podjetju biti najpomembnejše. Seveda to pomeni tudi, da se bodo obiskovalci lažje poistovetili z vami. Bolj, ko se bodo obiskovalci lahko z vami poistovetili, lažje se bodo odličili za nakupa vaših izdelkov ali storitev.

In tukaj še za konec, ne smete pozabiti alt texta pri slikah. Zelo pomemben on page SEO faktor, ki ga nikakor ne želite izpustiti. Še posebej dandanes, ko je iskanje po slikah precej razširjeno.

23. Naslov z vašo zgodbo in vaš poglaviten ZAKAJ?

Vaš poglaviten ZAKAJ
Vaš poglaviten ZAKAJ

Torej ustvarite prepričljiv in privlačen naslov. Vključite vaš ZAKAJ. To pomeni, prikažete že v naslovu, zakaj ste se odločili delati to kar delate. Zapomnite si prodajate zgodbo.

24. Besedilo, ki govori o rešitvi problema za vaše stranke

Besedilo o rešitvi problema
Besedilo o rešitvi problema

V glavnem besedilo te sekcije na strani je priporočljivo, da poveste svojo zgodbo. Razložite zakaj ste se odločili za svoje podjetje ali o cilju vašega podjetja. Napišite kaj je bil tisti problem, ki vas je prepričal, da ste se določili, da boste ponudili svojo rešitev.

Hkrati je to dobra priložnost, da pokažete svojo strast, s katero boste pomagali vašim strankam, da uspejo in da boste rešili njihove težave.

Lahko vključite tudi opis težave in vaš način rešitve in končen rezultat, ki bo resnično prikazal vrednost vaše storitve ali izdelka.

25. Sekundarni poziv k ukrepanju

Sekundarni poziv k ukrepanju (Secondary Call to Action)
Sekundarni poziv k ukrepanju (Secondary Call to Action)

To bo gumb, ki bo, kot zdaj že veste, izstopajoče barve in bo vaše obiskovalce vodil naprej. Naj bo logično nadaljevanje. Tukaj lahko vključite ali preberite več, ali kotaktirajte nas. Tako, da vedno napeljujete na naslednji logičen korak. Velika verjetnost je, da če so tako dolgo ostali na vaši strani, jih storitev ali izdelek zanimata. Kar pa je še pomembneje, Vi ste jih uspeli prepričati v svoje sposobnosti.

Veljati morat, da obiskovalec ne potrebuje več kot tri klike, da pride do željenega. Tukaj ga lahko skozi dva klika vodite do kontakta. Torej najprej obiskovalec izbere preberite več in nato na naslednji strani najde gumb do kontakta.

Stranke nikoli ne pustite, da mora razmišljati kam naprej. Vi ste tisti, ki mu morate dajati odgovore in ga voditi skozi spletno stran.

26. Praktična in vabljiva ponudba na spletni strani

Praktična ponudba na spletni strani
Praktična ponudba na spletni strani

Torej prej smo govorili o pop up oknu, tokrat pa govorimo o “lead magnetu” na strani. Ta je vključen v oblikovanje strani in deluje kot dodatna ponudba na strani. Seveda tudi tukaj ponujate nekaj, kar lahko zamenjate za e-poštni naslov vašega obiskovalca.

To je lahko e-knjiga, popust ali študija primera. Seveda je možnosti še več.

Vključite naslednji opis:

  • Vablijiv in prepričljiv naslov
  • Proporočam vključitev treh koristi ponujenega predmeta
  • Obrazec za prijavo naj ima največ dve polji (ime in e-poštni naslov)
  • Izstopajoč gumb za potrditev in prejem ponujenega predmeta.

27. Možnost pogovora v živo

Pogovor v živo
Pogovor v živo

S tem lahko še povečate število vaših potencialnih strank, ki bodo vstopile v stik z vami. Vključitev pogovora v živo je enostaven način, da vaše obiskovalce opomnite, da je poslovanje z vami hitro in enostavno.

28. Predstavitev vaših partnerjev ali medijev, ki so pisali o vas

Partnerji
Partnerji

To vam lahko pomaga vzpostaviti še en socialni dokaz obstoja in verodostojnosti vas in vašega podjetja.

Hkrati pa izkažete spoštovanje in zadovoljstvo nad sodelovanjem z vašimi partnerji.

Veliko vrednost ima tudi prikaz medijev, ki so pisali o vas in vključitev povezave do dotičnega članka ali prispevka.

Ta element lahko igra eno od pomembnejših vlog pri odločitvi za vas, tako, da ne odlašajte s prikazom in predstavite svoje partnerje in omembe svojega podjetja.

29. Portfolio

Portfolio
Portfolio

Skorajda ni panoge, kjer ne bi imeli možnosti prikaza svojih izdelkov ali storitev v akciji. Tako lahko prikažete svoje delo in tako še dodatno podkrepite izjave o svoji kvaliteti.

Res je, da določene izdelke ne morete prikazati na ta način in so boljši način izjave zadovoljnih strank. V določenih panogah pa je odlična ideja uporabiti oboje.

Dandanes je portfelj odličen način prikaza do sedaj opravljenega dela. Zelo priporočljivo je, če lahko svoj portfelj razporedite v kategorije in tako omogočite obiskovalcem, da pogledajo kategorijo, ki jih zanima.

Ali pa še boljše je, da prikažete svoje tri najboljše stvaritve in dodate možnost, da si obiskovalci pogledajo vso vaše dosedanje delo.

Dober prikaz portfelja ima lahko odločilen vpliv na vašo izbiro ali prodajo.

30. Navigacija v nogi

Primer navigacije v nogi
Primer navigacije v nogi

Ta navigacija naj vsebuje vse strani na vaši spletni strani. Razen pristajalnih strani. Tiste vam ni potrebno vnesti.

Navigacija v nogi bo prispevala k boljši uporabniški izkušnji in lažji uporabi vaše strani, saj bodo obiskovalci lažje dostopali do vseh strani na vaši spletni strani.

31. Zemljevid s podatki o vašem podjetju

Primer zemljevida v nogi spletne strani
Primer zemljevida v nogi spletne strani

V nogo lahko in je tudi priporočljivo, vključite zemljevid, kje vas lahko stranke najdejo. Pomembno je tudi, da nad ali pod njim izpišete podatke vašega podjetja.

32. Kontaktni obrazec za hiter kontakt

Primer obrazca za hitri kontakt v nogi spletne strani
Primer obrazca za hitri kontakt v nogi spletne strani kot značilnosti odlične spletne strani

S tem kažete in poveste, da je poslovnaje z vami hitro in učinkovito. Tako boste z lahkoto dostopni vašim potencialnim strankam.

Torej ne postavite svojega kontaktnega obrazca samo na kontaktno stran, ampak vodite svoje obiskovalce, da vam čim hitreje pošljejo sporočilo in stopijo v kontakt z vami.

Pomembno pa je tudi, da če dobite sporočilo, čimprej na njega tudi odgovorite. Saj lahko z odgovorom v prvih 10 minutah povečate konverzijo za kar 30%, proti tistim, ki to storijo kasneje.

Priporočeno branje:

12 kritičnih elementov, ki jih mora imeti domača stran vaše spletne strani

15 elementov, ki izboljšajo vašo domačo stran

Zaključek

V članku najdete 32 značilnosti odlične spletne strani in spletne trgovine. Jasno je, da vseh ni nujno najbolj pametno uporabiti na eni strani. To bi lahko pripeljalo do prenasičenosti. Vendar vsekakor vam priporočam, da jih vključite čim več. Tako boste imeli odlično oblikovano spletno stran, ki pa bo hkrati optimizirana za čimvečjo realizacijo prodaje. Zelo pomembnen dejavnik je tudi gradnja seznama e-poštnih naslovov. V kolikor boste upoštevali kaj iz tega prispevka boste zagotovo lahko gradili vašega in s tem tudi večali svoje občinstvo. To občinstvo pa bo tisto, ki bo skrbelo za rast vašega podjetja. Osnova za rast v današjnjem hitro razvijajočem se tehnološkem svetu pa je dobra spletna stran. Toplo priporočljivo pa je, da ima vaša spletna stran tudi blog. S tem boste lahko vedno v stiku s svojimi obiskovalci, kupci in tudi potencialnimi kupci.

Upam, da ste dobili boljši vpogled v različne elemente, ki morajo sestavljati vašo spletno stran. Le dobra spletna stran vam bo pomagala do večje prodaje in večjega števila obiskovalcev.
V kolikor se vam zdi prispevek uporaben ga delite in pomagajte še drugim, da se seznanijo s tem, kaj so značilnosti odlične spletne strani.